dijous, 17 de setembre del 2009

Sobre la contaminació de la industria textil

Avui a classe d'ecologia humana, que per cert esta resultant molt interessant, estàvem comparant la la "vieja antropologia" amb la nova antropologia o ecoantropologia. Una de les diferencies mes importants es que la segona apart de l'estudi, contempla la aportació de solucions al problema tractat i te una consciencia política definida, entre d'altres aspectes. Per il·lustrar-nos el concepte, la professora ens ha donat una petita descripció de l'estat del riu Patate, a la província del Tungurahua (dita així pel volcà actiu que hi ha) i de com això afectava als agricultors dels voltants. Enfi el cas era un típic cas de comunitat rural que vivia a la falda del volcà, arribava una empresa que es dedicava a fer texans i deixava el riu fet una autentica merda, d'aquests casos ja en coneixem alguns oi? Arrel d'això s'ha generat un debat a classe sobre quines serien les solucions a aplicar i demés, la sorpresa arriba quan hem comentat que s'hauria d'instal·lar una depuradora al riu. Resulta que en tot Ecuador no hi ha una sola planta depuradora d'aigües residuals! I el que encara crec que es mes greu, no hi ha cap planta de reciclatge! Sabia que era un país sobrat de biodiversitat i mancat de recursos, però no m'esperava que les coses arribessin a aquests extrems.

Aqui al mapa podeu veure la zona afectada per la contaminació del riu, per casualitat fa un parell de setmanes em van convidar a Ambato a fer una parrillada, i aprofitant la amistat establerta crec que hi tornaré per investigar una mica mes pel meu compte (antropològicament parlant es clar, ja que de la contaminació de l'aigua mes evidencies no s'en poden tenir) aviam que hi trobo. Com que per aquesta assignatura s'ha de presentar projecte final, crec que matarem dos ocells d'un tret.







(si veieu la imatge, baixeu una mica a la dreta i podreu veure un altre volcà en erupció, la imatge no te preu!)

Espero que es vegi be el mapa, estic innovant una mica en el blog, ara que hi corre mes gent per aquí ...




2 comentaris:

  1. Em sembla molt a mi que allà fa molta falta una UECN (Unión Ecuatoriana para la Conservación de la Naturaleza).

    Si vas al riu, fot les mans amb guants de plàstic que t'arribin fins al colze o, directament, no les fotis. D'altra banda, a veure si trobes alguna planària...je je je. Ja ho sé, no saps com són...-_-

    Per cert, m'entusiasma que actualitzis amb aquesta freqüència i amb aquests apunts interessants. Gràcies!

    Edu

    ResponElimina
  2. No em sorpren en absolut que en tot l'Ecuador no hi hagi ni una depuradora ni cap planta de reciclatge. Siguemne conscients: quants anys fa que són a Espanya? ben pocs.
    Pel que fa a la idea de fer el projecte sobre aixo em sembla la mar de interessant, llàstima que les assignatures siguin semestrals i l'ajuda t'arribi a partir del Gener. Anims!

    i petons....

    ResponElimina