dimarts, 27 de gener del 2009

Biodiversitat II

Perquè es important conservar la biodiversitat? La resposta a aquesta pregunta es molt simple i clarificadora, però alhora necessita una explicació al darrere, es important conservar (i aquí obviarem de moment tots els possibles motius ètics, no per que no tinguin importància, sinó perquè es un aspecte massa extens com per discutir-lo ara mateix) perquè en depèn la espècie humana. Els humans extraiem la majoria de recursos necessaris per viure de la natura, apart del menjar, que crec que es el mes evident, la natura també ens aporta oxigen mitjançant la fotosíntesis, ens aporta aigua potable gràcies al cicle de l’aigua, i regula el contingut en gasos de l’atmosfera cosa que fa possible que vivim a la superfície de la terra. Apart també fixa el sòl i preveu la erosió, i d’ella extraiem fibres i materials per al nostre us. Un cop arribat a aquest punt, la majoria de la gent que es pregunta per que cal conservar la biodiversitat, si son prou vius, contesten que per a obtenir tots aquests beneficis o serveis ecosistèmics, no son necessàries totes les especies vegetals ni animals, sense que sigui necessari parlar dels altres quatre regnes. En un sentit estricte podríem arribar a afirmar que tenen raó, però cal fer aquí un contrapunt prou important a aquesta afirmació. Es cert que per cobrir les necessitats bàsiques alimentaries, la humanitat es basa en no mes de 4 o 5 especies de plantes, i també es cert que normalment aquestes plantes tenen centenars o milers de varietats i subespècies diferents, però perquè cal conservar-les? La resposta es ben simple, tenir tal diversitat (en aquest cas genètica) al nostre abast es com tenir una assegurança contra plagues, malalties i possibles canvis en el medi ambient que pugin afectar el creixement de les plantes clau. Molt probablement si una planta es veu afectada per un fong, plaga d’insectes o qualsevol altra pertorbació, el mes probable es que una varietat seva en sigui immune, o que no es vegi tan afectada. I això es extrapolable a tot organisme viu que directa o indirectament ens aporta un servei ecosistèmic.
Que son els recursos o serveis ecosistèmics? Son els serveis que ens dona el medi ambient o biosfera i es divideixen en tres grans grups: serveis de provisió, de regulació i culturals. Els anomenats serveis de provisió, son els que a priori resulten mes comuns, però que no son necessàriament els mes importants, i son els següents. Com a aliments tenim; collites, bestiar domèstic, pesca de captura, aqüicultura, aliments silvestres, com a fibres; fusta, cotó, cànem, seda, llenya, i també tenim els recursos genètics, les substàncies químiques, els medicaments i l’aigua dolça. No cal dir que son tots molt importants ja no pel benestar de la humanitat sinó per la simple supervivència. L’altre grup els conformen tots els serveis “indirectes” que a priori no son tan importants perquè no son quantificables ni son molt visibles ja que la majoria de coses les donem per fetes, i no ens aturem a pensar que es una “feina” que realitza el medi ambient. Son els següents: regulació de la qualitat de l’aire, climàtica, hidrològica, de l’erosió, depuració de l’aigua i tractament dels residus, regulació de malalties, de plagues, pol•linització, regulació dels riscos naturals (amortidors naturals com manglars i aiguamolls). Com es pot veure, son uns serveis que tot i passar mes “desapercebuts” tenen una alta importància en la supervivència no ja humana sinó de molts altres organismes. Aquests serveis ens els proporciona la natura “gratuïtament” es com una maquina que funciona ininterrompudament i nosaltres nomes ens hem de cuidar del seu manteniment, i es quelcom que no estem fent, però d’aquest tema ja en parlarem mes endavant. L’últim grup son els serveis culturals, i bàsicament son els següents: Valors espirituals i religiosos, valors estètics i recreació i ecoturisme. Tots aquests serveis i el seu estat actual s’analitzen en el llibre Ecosystems and Human Well-being, on estan tots els serveis desgloçats i el seu impacte en el benestar humà.

2 comentaris:

  1. EP!!!! puta mare l'explicació de la biodiversitat!! jo era dels que pensaven com els redactors de noticies jeje i no sabia de la complexitat del terme!!
    Sobre quin aspecte de la biologia ens ilustraras proximament??

    Si no has vist l'actuació del boss ahir a la superbowl passat pel meu blog perque val molt la pena!!!

    salut tio! la setmana que ve estem planejant de fer alguna cosa, ja tinformarem!
    vagin be els exams!!

    ResponElimina
  2. Aleix! Sóc el Pereira. Felicitats pel blog.
    A mi la biodiversitat me la pela una mica (el que no vol dir que no cregui que és important) així que l'objectiu d'aquest comentari és plantejar-te la reflexió que si projectem cap al futur la freqüència amb la que ens hem anat veien "darrerament" el pròxim cop serà pel meu funeral (fumar no ajuda a la meva esperança de vida). Em preocupa que llavors no sigui una persona molt animada.
    Proposo que facis un canvi de tendència i vinguis més sovint a les infreqüents, i moltes vegades insulses, quedades que fem.
    Per fer més atractiva la meva proposta t'anuncio que mataré una formiga cada cop que deixis de vindre (mataria un linx pèrò m'han dit que és molt cansat).
    Cuidet!
    Pau

    ResponElimina