diumenge, 18 de gener del 2009

Biodiversitat I

Primer de tot, m’agradaria definir concretament el significat de la paraula biodiversitat, ja que crec que ja fa uns quants anys ha estat “adoptada” pels mitjans de comunicació i se n’ha fet un mal ús quedant el seu sentit una mica desvirtuat. La definició més exacta ens la dona el CBD (Convention on Biological Diversity) i es la següent:

“Per diversitat biològica (o biodiversitat) s'entén la variabilitat d'organismes vius de qualsevol font, inclosos entre altres coses, els ecosistemes terrestres i marins i altres ecosistemes aquàtics i els complexes ecològics dels que formen part; comprèn la diversitat dins de cada espècie, entre les espècies i dels ecosistemes.”

El concepte biodiversitat (etimològicament és força simple, vida + diversitat) té l’origen en Edward O. Wilson (entre d’altres), al qual li dedicarem una entrada més endavant. La paraula va ser usada per primer cop en l'informe de les actes del Consell d'Investigació Americà sobre Diversitat Biològica que van titular directament com Biodiversity (1988).

Normalment la gent parla de biodiversitat en un sentit massa estricte o massa acotat, referint-se nomes a la riquesa d’espècies presents en un determinat lloc. Cal anotar aquí que el concepte és molt més general, com apunta la definició del CBD, i que engloba tant la diversitat d’hàbitats i ecosistemes diferents, com la diversitat genètica entre individus de la mateixa espècie i fins i tot de la mateixa població.

El primer punt és important i es fa molt més entenedor amb el següent exemple: Imaginem-nos (fent un petit esforç mental) que a Catalunya hi hagués un únic tipus d’hàbitat. Imaginem, per exemple, que tot el sòl estigues cobert per una roureda immensa, però que en el còmput total d’espècies presents, aquesta roureda gegant tingués la mateixa riquesa d'espècies que la Catalunya tal i com la coneixem, amb els seus rius, praderes, pinars i molts altres hàbitats diferents. Doncs bé, quina de les dos Catalunyes tindria una biodiversitat mes elevada? La resposta crec que és obvia ja que és fàcil intuir que la real és molt més variada que la fictícia. No hem de confondre mai riquesa d’espècies (que es el nombre total d’espècies presents o H) amb la biodiversitat. Un cop aclarit aquest punt passem a l’altre, una mica més complex.

La diversitat genètica és per definició la variació en la composició genètica dels individus dintre i entre poblacions de la mateixa espècie. Però perquè és important? Doncs bé, ho és i força per la següent raó, si la diversitat genètica d’una espècie (aquí s’acostuma a fer servir la paraula anglesa “pool” genètic) és baixa o reduïda, aquesta espècie presenta un risc més elevat d’extingir-se si es veu sotmesa a qualsevol tipus d’estrès. Una alta variació en els gens li dona a una determinada espècie diferents recursos per afrontar els possibles canvis ambientals amb èxit.

Malauradament a les notícies la paraula biodiversitat sempre acostuma a anar acompanyada de les paraules pèrdua, amenaça, perill, risc o extingida. Normalment sempre que hi ha una catàstrofe natural o algun vessament tòxic sempre apareix la paraula, però alguns es pregunten, perquè és tan greu, què comporta pel planeta una pèrdua de biodiversitat? Això ho deixarem per la següent entrada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada